На 11 септември 2001 година Съединените щати бяха поразени от враг, който

...
На 11 септември 2001 година Съединените щати бяха поразени от враг, който
Коментари Харесай

След 9/11 САЩ направиха поредици от грешки, смята Николай Младенов

На 11 септември 2001 година Съединените щати бяха изумени от зложелател, който до тогава смятаха за периферен. Америка беше на върха на могъществото си - свръхсила без конкуренция след края на Студената война и краха на Съветския съюз.  " Ал Кайда " обаче удари центъра на американската военна мощност - Пентагона, и този на финансовото господство на Съединените щати - Ню Йорк. Свръхсилата реагира съгласно упованията. Президентът Буш разгласи война на терористите, задейства Член 5 от Северноатлантическия контракт и удари талибаните и " Ал Кайда " в Афганистан.

Последваха обаче поредност от неточности, които биха могли да се обобщят като надценяване от страна на Съединените щати на качествата им и муден и сложен развой на осъзнаване на границите на потенциала им да оформят света както те желаят.

Изтеглянето от Афганистан е в прочут смисъл събитие със същата тежест като терористичните офанзиви от 2001-а. Америка отново преоформя интернационалното състояние. Стартовата позиция обаче е неподходяща - интернационалният й авторитет е много оскърбен от метода, по който се развиха събитията в Афганистан. Европейските съдружници са обезпокоени, геополитическите съперници са окуражени, тъй като пред тях са зейнали празнини, които чакат да бъдат запълнени. В Близкия изток да вземем за пример.

„ Атаките на 11 септември е един миг, който никой няма да не помни къде се е намирал, в случай че го е претърпял “, сподели пред БНР Николай Младенов - някогашен министър на външните работи и на защитата, някогашен специфичен делегат на генералния секретар на Организация на обединените нации за Ирак и специфичен координатор за близкоизточния кротичък развой, в този момент част от мозъчния концерн Вашингтонски институт за близкоизточна политика:

„ Дойдох си от Ню Йорк може би 48 часа преди този момент да се случи и бях в Народното събрание, когато пристигна новината за атентата. Когато някой ни сподели, че аероплан е блъснал Световния център всички си помислихме, че дребен аероплан по простъпка се е блъснал. След това влезе различен човек в парламентарната група и сподели: Америка е нападната. И тогава, откакто включихме тв приемниците и започнахме да гледаме, първата ни мисъл беше, че започва един нов интервал в международната история, който трансформира всичко “, описа в „ Събота 150 “ Младенов.

„ И по този начин стана след това. Какво място е светът в този момент? Труден въпрос – преди 11 септември всички живеехме в заблудата, че сходен вид атентати не могат да се случат. Че всичко което сме постигнали е без конкуренция – като демократични свободи и впрочем.

11 септември сподели, че има елементи от света, групи, за които животът има разнообразни полезности от нашите. Ние с право би трябвало да отстояваме нашите полезности малко по-добре, само че и да оказваме помощ на тези хора по света, които желаят да реализират нашият метод на живот.

Една от най-големите драми в Афганистан след американското евакуиране е, че реално афганистанският народ не гласоподава, той не избра талибаните да дойдат на власт, те завзеха властта “, сподели още Николай Младенов.

По думите на Младенов войната против джихадисткия гнет в международен мащаб може би е безконечна:

" Може би в първите месеци след 11 септември никой не е очаквал, че американската офанзива по Афганистан ще докара до едно 20 годишно ангажиране с тази страна. Постепенно през всеки идващ стадий се наслагваха все нови и нови цели на задачите в Афганистан, след това и в Ирак. И малко по малко тези задачи станаха сложни за ръководство... ", уточни още Младенов.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР